Door: Aschwin Zax, Wedstrijdorganisator

****
Toevoeging 8 juni 2015: De wedstrijd bij DWD gaat definitief niet door.
****

****
Toevoeging 29 maart 2015: Door corrosie in het dak is Dutch Water Dreams genoodzaakt om een grote verbouwing van het pand uit te voeren. Hiervoor is een extra financiering nodig. DWD hoopt eind september weer operantioneel te zijn, dat echter nog niet zeker op dit moment. Uiteraard heeft dit ook invloed op het doorgaan van de slalomwedstrijd.
****

Goed nieuws voor iedereen die van slalomwedstrijden op uitdagend wildwater houdt. Op 27 september van dit jaar is er weer een slalomwedstrijd bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer.

foto-DWD-slalomwedstrijd

Uitgangspunten voor de wedstrijd zijn een jaarlijks terugkerende wedstijd voor een zo breed mogelijk deelnemersveld. Ik hoop dat veel vaarders een wedstrijd bij DWD als een ambitie zien om naar toe te werken. Het varen van een wedstrijd bij DWD is immers een totaal andere beleving dan het varen van een Holland Cup wedstrijd. Vind je Holland Cup wedstrijden leuk maar ben je ook toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is dit de wedstrijd voor jou!

De wens om een wedstrijd bij DWD jaarlijks terug te laten keren vergt waarschijnlijk iets meer aandacht dan de meeste andere slalomwedstrijden. Er zijn in het verleden wel wedstrijden geweest maar de organisatie was erg duur. De komende wedstrijd is niet afhankelijk van subsidie, de kosten worden volledig door de deelnemers gedekt.

Varen bij DWD en wanneer dat goed lukt het varen van een wedstrijd bij DWD is makkelijker dan je denkt. Bij Wildwateracademie heb ik al veel mensen de baan onder controle zien krijgen, ook vaarders die bij een slalomwedstrijd ver achterin het veld zouden eindigen. Het blijkt echt voor een groot deel gewoon veel oefenen te zijn. Voor het parcours dat er tijdens de wedstrijd hangt streef ik ernaar dat 90% van de deelnemers minimaal één manche zonder vijftiger naar beneden vaart. Het blijft natuurlijk wel een uitdagend parcours voor de betere vaarders. Het zal moeilijk worden om de kortste lijn te varen en om het parcours te varen zonder extra rondjes te draaien.

Programma:

9:00 – 10:00                 Ophalen startnummer + programma (iedereen haalt zijn eigen startnummer op)
10:00 – 11:00                vrije training, het parcours hangt er al
12:00 – 12:30                1e manche
12:30 – 13:00                2e manche
14:00 – 14:30                prijsuitrijking

Aantal deelnemers + inschrijven:

Het startinterval is 50 seconden, het aantal deelnemers dat mee kan doen is dus beperkt. Let op, er kunnen daarom maar 30 deelnemers meedoen aan deze wedstrijd. Dit zijn de eerste dertig inschrijvingen. Inschrijven kan vanaf begin juni op www.kanoslalom.nl , deelname kost dertig Euro per startplaats (C2 en topoduo is dertig Euro voor twee personen).

Categorien + bootspecificaties:

Er zijn de volgende categorien: K1 Heren, K1 Dames, C1 Heren, C1 Dames, C2 Heren/Dames, Wildwaterboot Heren, Wildwaterboot Dames. Wanneer je in een van de twee wildwaterboten categorieen vaart heb je keuze uit de volgende boottypen: Freestyle kayak, creeker, C1 creeker, of topoduo. Voor de overige categorien dienen de boten te voldoen aan de regels zoals beschreven in regel 7.1 van het ICF slalomregelement.

Telregels:

Er wordt geteld volgens ICF regels 27, 28, 29, 31 en 32. De waarneming van de teller is bindend. M.a.w. we hanteren de huidige slalomregels en er is geen jury die gaat controleren of de waarneming van de teller voldoende is toegelicht op het telbriefje.
Tijdregistratie zal handmatig plaatsvinden met behulp van stopwatch en/of smartphone.

Vaarniveau:

De niveau van de wildwaterbaan bij Ducht Water Dreams is wildwater 4. Recreatieve wildwatervaarders beoordelen ook de gevaarlijkheid van het water en noemen DWD daarom over het algemeen wildwater 3. Iedereen is het er echter over eens dat de moeilijkheidsfactor wildwater 4 is. De organisatie van de wedstrijd verwacht van de deelnemers dat hun vaarniveau voldoende is om een parcours op wildwater 4 te varen. Kijk voor meer informatie over wat van je vaarniveau wordt verwacht op de disclaimerUiteraard is een wedstrijd een activiteit om je op voor te bereiden. Kom in 2015 varen bij DWD, er zijn vollop mogelijkheden. Het varen van een westrijd bij DWD is een leuke ambitie om voor te gaan.

Trainen bij DWD?

Ik nodig jullie daarom allemaal uit om in 2015 vaak bij DWD te gaan varen. Dit kan op de volgende manieren:

* Een hele dag varen voor slechts 17,50

Afgelopen jaren kon je een uur varen voor 15 Euro, dit is nu 17,50 per dag geworden. Bel van te voren wel even op om te vragen op welke uren de baan draait (en wat de rustige uren zijn). Tijdens een commercieel uur mag je poortjes in de keerwaters ophagen maar niet in de hoodfstroom. Hang na afloop ook netjes alle poortjes weer terug op de kant.

* Varen bij Wildwateracademie

Dit jaar is de ambitie van Wildwateracademie om eens per twee weken de baan exclusief voor kanoers af te huren. Daar slagen ze erg goed in. Wildwateracademie kost 22,50 voor anderhalf uur varen. Het voordeel van Wildwateracademie is dat je nu ook poortjes in de hoofdstroom mag hangen. Daarnaast is Wildwateracademie aan te bevelen wanneer het varen op de baan nog erg wild voor je is. Meer informatie over Wildwateracademie kun je vinden op www.wildwateracademie.nl

* De baan draait exclusief voor de slalomcommissie

De werkgroep opleidingen heeft het idee om dit jaar een of meerdere keren de baan exclusief af te huren. Meer informatie hierover heb ik nog niet maar wanneer het er is komt het ongetwijfeld op deze website te staan.

Vragen?

Wanneer je meer informatie wil over varen bij DWD of over de wedstrijd neem dan contact met me op.

Aschwin Zax
tel.       06 – 14 309 205
e-mail   aschwin_zax@yahoo.com