Een van de eerste combinaties die je leert bij kanoslalomvaren, is de zwanenhals, een zig-zag parcourtje. Het parcourtje bestaat uit een aantal stroom-af poortjes, die afwisselend links en recht op het parcours zijn opgehangen.
Zoals altijd is de vaarroute het belangrijkste. Het motto is: "zorg dat je voor het poortje al naar het volgende poortje gericht bent". Op stromend water kom je namelijk in de problemen als je te dicht bij het poortje, of zelfs na het poortje pas gaat draaien.
Hiervoor moet je het poortje een beetje overvaren. Dit is ruim voor het poortje varen (in de dwarsrichting van de rivier). Ruim voor het poortje (afhankelijk van de stroomsnelheid) maak je dan een boogslag, gevolgd door een duffecslag bij de binnenste paal. De duffecslag trek je nog voordat je door het poortje gaat aan. Na het poortje volgt een voorwaartslag in de richting van het volgende poortje. Dan beginnen de slagen weer van voor af aan. Zwanenhals

  • Boogslag
  • Duffecslag met doorhalen
  • Door het poortje varen
  • Voorwaartsslag richting de volgende poort

Veel gemaakte fouten zijn:

Sturen in het poortje (duffecslag tussen de palen).
Te vroeg draaien zodat je de binnenste paal raakt (niet over-varen).
Na het poortje pas draaien, je komt in de problemen bij het volgende poortje.
In een recht lijn van binnenste paal naar binnenste paal varen.
Gevorderden technieken:

Onderdoor varen

Wanner je nog vroeger wil oversteken, (bijvoorbeeld omdat de stromsnelheid groot is) kan je met je peddel onde de binnenste paal door varen. Doe dit door het gehele slagenpatroon zoals hierboven beschreven ongeveer 30 cm stroomopwaarts te verplaatsen. Je komt dan met de laatste slag niet achter maar precies in het poortje uit. Bij deze laatste slag houd je je peddel laag en je lichaam een beetje achterover je gaat dan met peddel en schouder / arm onder de binnenste paal door en kan da direct een vervolgslag maken.

In het voorbeeld in de volgende link zie je hoe dat gaat, maar makkelijk is het niet. Je moet een hoge handelingssnelheid hebben: Zwanenhals voor gevorderden.